MenuSluiten

Onderwijsparade 23 maart 2023

De onderwijsparade is hét event voor personeel van Hogeschool Rotterdam om ervaringen en inzichten uit te wisselen over het realiseren, innoveren en evalueren van je onderwijs. Ook editie 2023 was met meer dan 60 workshops en 300 aanwezigen, weer een groot succes!

De Werkplaatsen zijn hofleverancier van dit kennisdeel-event
Gezamenlijk zijn Werkplaats Inclusieve Pedagogiek en Didactiek, Werkplaats Taal, en Werkplaats Onderwijsleertechnologie in schooljaar 2022-2023 aanjager en facilitator van zo’n 75 experimenten op Hogeschool Rotterdam. Bij al deze projecten wordt kennis opgedaan over de vernieuwing zelf, én over hóe deze door andere opleidingen ook kan worden geïmplementeerd. In dit verslag komen een aantal thema’s en verwijzingen naar video’s aan bod.

Ismail Aghzanay trapte de plenaire opening af met een motiverend verhaal. “Besef als docent dat studenten wel vier leefwerelden hebben, namelijk die van school, maar ook van thuis, op straat, en online. Doe jij genoeg om, met dat besef, betrokkenheid en verbinding te blijven realiseren met je studenten?” Ook het geven van complimenten mag volgens hem niet worden onderschat.

Een paar ‘hands-on’ workshops over onderwijspraktijk
Bij de bomvolle workshop van Hans Reitzema kregen collega’s praktische tips over het maken van kennisclips voor je onderwijs. Korte video’s worden door studenten erg gewaardeerd en zijn bijvoorbeeld zinvol om te maken voor ‘tijdloze’ kennisonderdelen die studenten graag nog eens opnieuw tot zich nemen.

Linda en Magali toonden de tool H5P; deze maakt je les interactiever. Mobiele telefoons in de hand maar tóch volop met de onderwijsinhoud bezig zijn. Probeer hem ook eens uit!

Monique van den Heuvel weet dat pedagogische en didactische kennis niet altijd in praktijk worden gebracht. Daartoe schreef zij samen met Mieke de Wit het boek Kairos in de Klas. Zie video!

Mark is als van oorsprong industrieel product ontwerper, zeer gecharmeerd van doordachte eenvoud in het onderwijs. “Maak keuzes en houd het simpel!” zijn (mooi vormgegeven!) workshop jaagde daartoe aan.

Technologie in onderwijs: niet weg te denken
Niet alleen software kan het leerproces verbeteren of verrijken, tastbare technologie en apparaten doen dat ook. Daar weten Elise en Maaike alles van. In onderstaande video’s lichten ze hun enthousiasme toe.

En dan zijn er nog talloze ontwikkelingen te noemen die op alle instituten een grote impact (kunnen gaan) hebben. Zoals open leermaterialen, waar Brenda over vertelt. Sytse is 'into' edubadges en microcredentials en Mirjam en Peter nemen de hogeschool mee in een verkenning en pleidooi om grote maatschappelijke uitdagingen slim én sociaal aan te pakken.

Blijf netwerken!

Naast de vijf volle workshoprondes werden ook diner en borrel goed benut om elkaar te ontmoeten. Veel nieuwe contacten zijn over en weer opgedaan. Zo werd weer duidelijk dat het ontmoeten van elkaar sterk bijdraagt aan kennisnetwerken op verschillende thema’s.
‘Wij van WOLT’ blijven graag enthousiasmeren om elkaar te blijven opzoeken, ook tussen de jaarlijkse onderwijsparades door. Word lid van thematische MS Teams én, mijn persoonlijk favoriete aanmoediging: vul het smoelenboek aan met jouw expertise of interesse.

Aan alle bijdragers en bezoekers nogmaals veel dank voor de aanwezigheid!

-Rosa

Op deze YouTube pagina vind je de WOLT -playlist met een overzicht van alle Onderwijsparade video's.